مدیر اکتشاف: دولت، مردم و مجریان مؤلّفه‌های اصلی حکمرانی خوب

گامی دیگر در مسیر تقویت همکاری نفت و دانشگاه/۵ قرارداد پژوهشی جدید بین شرکت ملی نفت و دانشگاه‎ها امضا می‎شود
اسفند 16, 1396
یکپارچه‎سازی فعالیت‎های اکتشافی در دستور کار شرکت ملی نفت قرار گرفت
اسفند 16, 1396

به گزارش روابط عمومی مدیریت اکتشاف، دومین کنگره و نمایشگاه بین المللی اکتشاف و تولید به مدت دو روز از تاریخ 1396/12/12 در سالن همایش‌های صدا و سیما برگزار شد.

یکی از پنل‌های مهم و تخصصی کنگره اکتشاف و تولید، پنل تخصصی ” حکمرانی خوب در صنعت بالادست صنعت نفت وگاز” بود که با حضور  رکن الدین جوادی معاون نظارت برمنابع هیدروکربوری وزیر نفت، سید‌صالح هندی مدیراکتشاف نفت شرکت ملی نفت ایران، رضا دهقانی مسئول هماهنگی قراردادهای بالادستی شرکت ملی نفت ایران، و سید مهدی حسینی از معاونین اسبق وزیر نفت و مدیران سالهای گذشته اکتشاف و آقای Trung Ghi از کشور ژاپن برگزار شد.

سید صالح هندی بعنوان مدعو ویژه و یکی از اعضاء پنل تخصصی ” حکمرانی خوب در صنعت بالادست صنعت نفت وگاز ” گفت: سه بازیگر اصلی در این زمینه، دولت یا حکومت، مردم و جامعه و مجریان شامل پیمانکاران، سازمانهای مردم نهاد (NGO)، فاینانسورها و … هستند که در تنظیم روابط بین این سه رکن اساسی هنوز جای کار زیادی وجود دارد.

 

موضوعاتی که در سایر پنل‌های تخصصی نیز مطرح شد:

چالش‌های تأمین منابع مالی صنعت نفت ایران در کنگره اکتشاف و تولید بررسی و در رأس این چالش‌ها به نبود رابطه مالی درست بین شرکت ملی نفت ایران و دولت و همین‌طور رتبه اعتباری پایین کشور اشاره شد.

به گزارش روابط عمومی مدیریت اکتشاف، نشست «سرمایه‌گذاری و تأمین مالی؛ رژیم‌های پولی و مالی صنعت بالادستی نفت» صبح روز یکشنبه (۱۳ اسفندماه) در دومین کنگره و نمایشگاه بین المللی اکتشاف و تولید و پنجمین کنگره و نمایشگاه بین المللی صنعت حفاری برگزار شد و یک پیام مهم داشت: تأمین سرمایه و منابع مالی در بالادست صنعت نفت به الزاماتی از جمله بهبود رتبه اعتباری ایران در سطح بین المللی و بهبود روابط مالی بین شرکت ملی نفت ایران و دولت نیاز دارد.

محمد مصطفوی، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران در این نشست تخصصی به موانع و چالش‌های پیش روی تأمین منابع مالی صنعت نفت اشاره کرد و سهم اندک شرکت ملی نفت ایران را از مجموع درآمد و ارزش افزوده‌ای که این شرکت برای کشور خلق می‌کند به عنوان یکی از اصلی ترین چالش‌ها برشمرد.

وی گفت: اگر چه با برخی اصلاحات در رژیم مالی بین نفت و دولت و در دستور کار قرار گرفتن قوانینی مانند بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ و سپس ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، تا حدودی مشکلات ناشی از تأمین مالی پروژه های صنعت نفت رفع شد، همچنان این رژیم مالی به اصلاحات نیاز دارد.

مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت یادآور شد: تا پیش از مدنظر قرار گرفتن ماده ۱۲ اقتصاد پروژه‌های نفت به شدت آسیب می‌دید و در قیمت‌های پایین نفت خام پروژه‌ها با ریسک جدی روبه‌رو می شدند، اما خوشبختانه اکنون با استفاده از ظرفیت‌های این ماده قانونی امکان بهره مندی از ۵۰ درصد عواید طرح‌ها فراهم شده است.

وی به تعریف دو رابطه قراردادی شامل قراردادهای جدید نفتی و قراردادهای EPC به منظور پیشبرد پروژه‌های بالادستی صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در اجرای پروژه‌های نگهداشت و تولید نفت در قالب EPC از روش‌های مختلف تأمین مالی از جمله منابع صندوق پروژه استفاده خواهد شد.

بهبود رتبه اعتباری ایران، لازمه جذب سرمایه‌های خارجی

در ادامه این نشست تخصصی پیمان مولوی، مشاور امور مالی و سرمایه گذاری، به تبیین چالش‌های پیش روی تأمین منابع مالی صنعت نفت پرداخت و گفت در سال ۲۰۱۶ بیش از ۸۰۰ هزار میلیارد دلار در طرح‌های اکتشاف و تولید نفت و گاز جهان سرمایه‌گذاری شده و حیف است که ایران از بازاری به این گستردگی سهمی نداشته باشد.

وی گفت: البته مشکلات تأمین منابع مالی در صنعت نفت محدود به شرکت‌های ایرانی نیست بلکه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در دنیا نیز به دلیل رشد انرژی‌های تجدید پذیر و انواع دیگر انرژی با چالش‌هایی روبه‌رو هستند.

به گفته وی، شرکت‌های اکتشاف و تولید متوسط و کوچک در دنیا از روش‌های خلاقانه‌ای برای جذب منابع مالی استفاده می‌کنند و به‌طور معمول از طریق بازار سرمایه به بازار تأمین منابع مالی وارد می‌شوند.

مولوی ادامه داد: شرکت‌های آی او سی نیز به دلیل گستردگی و ساختار منسجم سرمایه دارای رتبه‌های خوب اعتباری در سطح بین المللی هستند و این موضوع روند جذب سرمایه را در این شرکت‌ها آسان می‌کند.

وی درباره شرکت‌های ملی نفت نیز عنوان کرد: این شرکت‌ها در دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که باید به سمت حداقل کردن نقش دولت با هدف دستیابی به اثربخشی بیشتر حرکت کنند.

مولوی، بهبود رتبه ایران را شرط اصلی جذب سرمایه خارجی عنوان کرد و افزود: تا زمانی که این رتبه بهبود نیابد، تأمین منابع خارجی فرایندی سخت، طاقت فرسا، و هزینه بر خواهد بود.

وی شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی را به پلتفورم سازی در خارج از کشور به صورت هدفمند و بر مبنای راهبرد درست دعوت کرد و گفت: شرکت‌های داخلی برای موفقیت در سطح بین‌المللی باید روابط خود را با کارگزاری‌های خارجی تقویت کنند.

مشکلات تأمین سرمایه گریبان‌گیر صنعت نفت جهان

جیمز فیرو، مدیرعامل Eco Capacity Exchange در این نشست تخصصی عنوان کرد: همانطور که گفته شد مشکلات تأمین مالی صنعت نفت امروزه گریبان‌گیر همه شرکت‌های فعال در این حوزه شده است که بخشی از این مشکلات از نظام مالی جهانی نشأت می گیرد و تنها محدود به چالش‌های تحریم یا تأمین سرمایه در ایران نیست.

وی گفت: شرکت‌های بزرگ بین المللی خواهد همکاری در پروژه های نفت و گاز ایران هستند و تمایل دارند از بهترین راهکارها برای برقراری این همکاری استفاده کنند.

در پایان این نشست، علیرضا سعیدی سرخانلو، معاون سرمایه‌گذاری خارجی صندوق توسعه ملی ایران، به توضیحاتی در باره نحوه تأمین منابع مالی پروژه‌های صنعت نفت از طریق صندوق توسعه ملی اشاره کرد و در این زمینه توضیحاتی ارائه داد.

نشست «سرمایه گذاری و تأمین مالی؛ رژیم‌های پولی و مالی صنعت بالادستی نفت» صبح امروز  در دومین کنگره و نمایشگاه بین المللی اکتشاف و تولید و پنجمین کنگره و نمایشگاه بین المللی صنعت حفاری به ریاست مدیر سرمایه‌گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.

تاکید معاون وزیر نفت بر شتاب در تصمیمگیریها / جوادی: زمان، مهمترین سرمایه صنعت نفت است

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با اشاره به اهمیت مولفه زمان در مسیر پیشبرد اهداف صنعت نفت، بر ضرورت تسریع فرآیندهای تصمیم‌گیری در این صنعت تاکید کرد.

رکن الدین جوادی، در آیین پایانی دومین کنگره و نمایشگاه بین‌المللی اکتشاف و تولید و پنجمین کنگره و نمایشگاه بین المللی صنعت حفاری ایران، با بیان این مطلب افزود: امیدوارم گردهمایی‌هایی از این دست، زمینه لازم را برای بهره‌مندی حداکثری از دیدگاه‌های کارشناسان و متخصصان، تبادل افکار، خلق ایده‌های جدید و در نتیجه گرفتن تصمیم‌هایی کارآمدتر که عزت و آبادانی کشور را به همراه دارد، فراهم کنند.

وی برگزاری کنگره و نمایشگاه بین المللی صنعت حفاری ایران را فرصتی برای آشنایی بیشتر دست‌درکاران حرفه‌ای فعال در صنعت نفت و گاز کشور به‌ویژه صنعت حفاری عنوان کرد و گفت: بیش از یک سوم آنچه در صنعت نفت هزینه می‌شود، متعلق به صنعت حفاری است و این صنعت اهمیت ‌فوق‌العاده‌ای دارد.

معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با اشاره به نیاز مبرم کشور به توسعه میدان‌های نفت و گاز، بر اهمیت مقوله اکتشاف و تولید نیز که در این کنگره دنبال شد، تاکید کرد.

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت: تفاهم ملی می‌خواهیم؛ نه بحث بر سر الفبای توسعه صنعت نفت

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران بر نقش آفرینی جوانان در فراگیر کردن مفاهیم درست حوزه انرژی در بخش های مختلف کشور تاکید کرد و گفت: برای حرکت موفق در مسیر دستیابی به اهداف صنعت نفت، نیازمند تفاهم ملی هستیم نه بحث بر سر الفبای توسعه.

غلامرضا منوچهری نیز اظهار کرد: افکار عمومی در گذشته بسیار دینامیک و بازدارنده بودند و از این روست که گاه ناگزیریم هنوز برای پذیرش مفاهیم ساده‌ای که دنیا از آن عبور کرده است، چانه زنی کنیم.

وی افزود: جوانان می‌توانند با گسترش مفاهیم صحیح، روزآمد و علمی بخش انرژی در محافل اقتصادی، رسانه‌ها و …، صنعت نفت را در گردش بهینه اطلاعات یاری دهند.

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با ابراز خرسندی از روابط رو به گسترش صنعت نفت با دانش آموختگان دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی ادامه داد: تحریم باشد یا نباشد یا قیمت نفت به هر میزانی باشد، باید سیر تکاملی در اجزای صنعت نفت ادامه یابد و جوانان می‌توانند عهده دار این رسالت باشند.

منوچهری با بیان این که ساز و کار سنتی مدیریت در صنعت نفت در دنیایی که به‌طور مستمر در حال تغییر و بهبود است، به‌طور طبیعی مشکلاتی ایجاد می‌کند، ادامه داد: دنیای امروز، دنیای هوشمندی است که بهبود مستمر، رقابت و ارتقای کیفیت از ویژگی‌های آن به شمار می‌آید.

وی، توسعه صنعت نفت را از دو منظر جزء به کل و کل به جزء مورد اشاره قرار داد و گفت: همانطور که ارتقا کیفیت خدمات، تحقیقات و ظرفیت های داخلی در بخش های مختلف می تواند به پیشبرد بهتر امور در سطح وزارت نفت بینجامد (جزء به کل)، وزارت نفت نیز می تواند با عملکردی درست و منطقی، نقش پذیری لایه‌های مختلف را افزایش دهد (کل به جزء) و این چرخه رو به رشد ادامه یابد.

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: در حوزه نوآوری نباید لحظه‌ای درنگ کنیم و باید راهبردهایی مبتنی بر توجه ویژه به تحقیق و پژوهش، پایین آوردن قیمت تمام شده، همکاری با دنیا، تقسیم کار ملی و بهبود فضای کسب و کار را سرلوحه امور قرار دهیم. باید از سیستم مرده اداری خارج شد و عملکرد را بر مبنای سنجش هزینه و درآمد قرار داد.

منوچهری با ذکر این موارد، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت را دولتی‌ترین سازمان فعال در حوزه انرژی در دنیا عنوان کرد و ادامه داد: این در حالی است که تحقق اهداف یادشده در گرو ایفای نقشی موثرتر از سوی بخش خصوصی است.

وی با اشاره به چالش‌هایی که صنعت نفت با آنها روبه‌روست، یادآور شد: به رغم وجود چالش‌ها، رشد و تعالی و دستیابی به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، از طریق یادگیری، تلاش، بهپویی  و عمق بخشی مستمر به فعالیت‌های صنعت نفت امکانپذیر است.

منوچهری با اشاره به حضور دلگرم کننده جوانان در دو کنگره بین المللی اکتشاف و تولید و صنعت حفاری ایران، ابراز امیدواری کرد که این حضور در عرصه‌های مختلف اقتصاد کشور منشا برکات باشد.

رونمایی از سند نظام ارزیابی و رتبه‌بندی بالادست صنعت نفت ایران که به همت انجمن توانمندسازی دانش آموختگان صنعت نفت تدوین شده است، پایان بخش این کنگره دو روزه بود.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.