نشست خبری مدیر اکتشاف با خبرنگاران حوزه نفت و انرژی برگزار شد
آذر 28, 1397
مناقصه بین المللی شماره 97126: پردازش یکپارچه 6000 کیلومتر مربع داده های لرزه نگاری سه بعدی دشت آبادان
آذر 28, 1397

 

رئیس پژوهش و فناروی مدیریت اکتشاف گفت: هم اکنون این مدیریت با 5 دانشگاه مرجع داخلی قرارداد همکاری پژوهشی دارد که همگی از پیشرفت مناسبی برخوردار است.

به گزارش روابط‌عمومی مدیریت اکتشاف، آقای محمود حاجیان با اشاره به رویکرد جدید حاکم بر مدیریت پژوهش و فناوری در مجموعه اکتشاف، گفت: اولویت‌های پژوهشی این مدیریت بر اساس نیاز، نقشه راه، استراتژی سازمانی و میزان تأثیرپذیری آن بر رویکرد و عملکرد سازمان تعیین می‌شود. این در حالی است که پیش از این در اجرای طرح‌های پژوهشی به میزان کاربردی بودن آن‌ها و تأثیر اجرایی شدنشان بر عملکرد سازمانی کمتر توجه می‌شد و چه بسا سرنوشت بعضی از طرح‌ها بایگانی شدن بود.

به گفته حاجیان، نظر به اینکه مدیریت اکتشاف یک سازمان پژوهش محور و دانش بنیان است، به برنامه‌ریزی قوی و جدی در زمینه معرفی و انتخاب پروژه‌ها و طرح‌های پژوهشی برتر نیازمند است که در این زمینه با تشکیل شورای پژوهش و فناوری ضمن تامین این نیاز، موفق شده فعالیت‌های علمی و پژوهشی را در راستای تحقق اهداف کلان جهت دهی کند.

وی با بیان اینکه در سال گذشته، نقشه راه فناوری مدیریت اکتشاف بر اساس استراتژی سازمانی تهیه شده است، گفت: بر اساس همین نقشه راه، هم اکنون این مدیریت با 5 دانشگاه مرجع داخلی (دانشگاه خوارزمی، شهید بهشتی، شهید چمران اهواز، فردوسی مشهد و دانشگاه صنعتی شاهرود) قرارداد همکاری دارد که همگی از پیشرفت مناسبی برخوردار است.

به گفته حاجیان، دانشگاه خوارزمی “طرح توسعه فناوری‌های سنگ‌های کربناته شکافدار در ناحیه دشت آبادان”، دانشگاه شهید بهشتی “طرح توسعه فناوری‌های نوین ژئوشیمیایی اکتشافی با تاکید بر مدلسازی هیدورکرینی حوضه رسوبی در ناحیه دزفول شمالی”، دانشگاه چمران اهواز “طرح توسعه فناوری‌های نوین ژئوشیمیایی اکتشافی با تاکید بر ژئوشیمی سطحی در ناحیه دشت آبادان”، دانشگاه فردوسی مشهد “طرح توسعه فناوری های بهبود تصویرسازی زیر سطحی در اکتشاف منابع هیدروکربنی در حوضه رسوبی کپه داغ” و دانشگاه صنعتی شاهرود “طرح کاربرد ژئومکانیک در اکتشاف منابع هیدروکربنی و فناوری‌های نوین حفاری و مهندسی نفت در چاه‌های اکتشافی” را عهده‌دار هستند.

وی با یادآوری اینکه مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، 21 اسفندماه 1396 با 5 دانشگاه مرجع داخلی قرارداد 10 ساله امضا کرده است، گفت: این قراردادها سقف مالی ندارند لذا هر زمان که دانشگاه‌ها فناوری جدیدی خلق و ارائه دادند، بر اساس دستور کمیته راهبری هزینه آن پرداخت می‌شود.

به گفته حاجیان، دانشگاه‌ها در فاز نخست طرح، یک سال برای طراحی و تهیه نقشه راه فناروی خود فرصت دارند (تا پایان امسال). آ‌ن‌ها باید مشخص کنند که در طی این 10 سال قصد دارند چه پروژه‌هایی را با چه اولویتی اجرایی کنند. این پروژه ها بعد از تأیید کمیته راهبری در 9 سال باقیمانده از قرارداد اجرایی می‌شود.

گفتنی است، در کمیته راهبری 4 نفر از متخصصان صنعت نفت و 4 نفر از دانشگاهیان در مورد اولویت اجرای پروژه‌ها تصمیم گیری می‌کنند. تأیید و اجرای پروژه‌های اولویت‌دار نیز از سوی کمیته راهبری طرح که ترکیبی از مدیران و متخصصان نفتی و دانشگاهی است، انجام می‌شود.

 وی توضیح داد: البته باید دقت کرد که انجام فعالیت پژوهشی صرف مطرح نیست بلکه آنچه اهمیت دارد خروجی کار است زیرا این خروجی است که منجر به رفع نیاز صنعت نفت، ایجاد کسب و کار و در نهایت درآمدزایی می‌شود.

حاجیان ادامه داد: دانشگاه‌ها همچنین موظف هستند در سال اول قرارداد، ضمن تهیه نقشه راه فناوری، شبکه‌های فناورانه خود را شکل دهند به این معنی که مشخص کنند که در زمان اجرای قرارداد، قرار است با کدام دانشگاه، شرکت و افراد متخصص داخلی و خارجی همکاری داشته باشند.

به گفته وی، دانشگاه‌ها باید برای تضمین مثمرثمر بودن پروژه‌ها و شکل گیری کسب و کار، نیز یک مرکز فناورانه در دانشگاه بنبانگذاری کنند به طوری که تمام کارهای کسب و کار، انجام فعالیت‌های حقوقی، مالی و حتی امکان ثبت اختراع (patent) در آن دیده شود. با این اقدام‌ها، بدون شک بعد از گذشت 10 سال، دانشگاه‌ها ضمن رفع نیازهای صنعت نفت، قدرت و توانایی ایجاد کسب و کار، درآمدزایی و حتی صدور فناوری به خارج از منطقه را خواهند داشت.

حاجیان با تأکید بر اینکه دانشگاه‌ها موظف به اجرای پروژه‌های واگذار شده با کیفیت قابل قبول کمیته راهبری، هستند، گفت: در صورتی که دانشگاه طرف قرارداد در اجرای کیفی طرح کوتاهی کنند بر اساس تصمیم کمیته راهبری از ادامه همکاری منع می‌شوند از این رو قرارداد 10 ساله به معنای قطعیت همکاری نیست.

حاجیان در مورد روند تصویب پروژه‌های پژوهشی توضیح داد: پروژه هایی که بر اساس نقشه راه فناوری مدیریت اکتشاف برای اجرا از سوی دانشگاه ها و مراکز دانش بنیان بر اساس طرح پیشنهادی ارسال شده انتخاب می شوند، وارد سبد پژوهشی می‌شوند. این طرح‌ها پس از بررسی و تصحیح توسط کمیته‌های فنی به تأیید شورای پژوهش و فناوری مدیریت اکتشاف می‌رسد. طرح‌های پژوهشی بعد از تأیید شورای پژوهشی شرکت ملی نفت ایران، برای تأمین بودجه باید به تصویب هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران نیز برسد. بودجه اجرا نیز از سوی برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران تأمین می‌شود.

منبع: سایت شرکت ملی نفت ایران

دیدگاه ها بسته شده است