بیست و یکمین نشست مجمع شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی، با حضور مدیران عامل و مدیران ارشد این شرکتها به میزبانی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برگزار و ۱۴ بلوک اکتشافی و مدل مالی و قراردادی آنها معرفی شد.
به گزارش روابطعمومی مدیریت اکتشاف، امروز چهارشنبه مورخ 98/02/25 در بیست و یکمین نشست مجمع شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی ضمن معرفی 14 بلوک اکتشافی و مدلی مالی و قراردادی آنها از سوی مدیریت اکتشاف، پیشنهاداتی نیز برای بهبود شرایط واگذاری این بلوکها، از سوی مدیران شرکتهای حاضر در این جلسه مطرح شد.
سید صالح هندی “مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران”، هدف از برگزاری این نشست ر امعرفی بلوکهای اکتشافی و مدل مالی و قراردادی آنها و همچنین دریافت نظرات و پیشنهادات از سوی شرکتهای اکتشاف و تولیدی برای بهبود چارچوب شرایط قرارداد، اعلام کرده و گفت: پیش از این برای واگذاری ۱۴ بلوک اکتشافی به شرکتهای خارجی، سه دور مناقصه انجام و تاکنون بیش از یک میلیارد دلارجذب سرمایه محقق شده که برخی از بلوکها به کشف ذخایر نفت و گاز تجاری منتج شده است.
وی با اشاره به برنامه و سیاستگذاری شرکت ملی نفت ایران مبنی بر واگذاری بلوکهای اکتشافی به بخش خصوصی از طریق مذاکره،گفت: پیش از این بلوکهای اکتشافی به شرکتهای خارجی واگذار شده اما این برای نخستین بار است که شرکتهای ایرانی به این حوزه ورود میکنند.
مدیر اکتشاف تصریح کرد: نخستین طرح مطالعاتی توسعه میدانهای نفت و گاز که به شرکتهای خصوصی واگذار شد با چالشهایی روبه رو بود اما امروز این شرکتها به حدی از توان و تخصص رسیدهاند که تحت عنوان E&Pمیتوانند توسعه میادین را صفرتا ۱۰۰ انجام دهند.
وی با اشاره به ریسک بالای بلوکهای اکتشافی و تنوع شرکتهای E&P، پیشنهاد کرد که شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی در قالب کنسرسیوم عملیات اکتشاف این بلوکها را انجام دهند. این امر ضمن تجمیع و تکمیل توانمندیها، مشارکت در ریسک را نیز هم به همراه دارد.
هندی از تلاش برای واگذاری بلوکهای اکتشافی با ریسک کمتر به شرکتهای ایرانی خبر داد و افزود: در این خصوص برای یک بلوک تاکنون تفاهمنامه انجام مطالعات اکتشافی به امضاء رسیده و در جریان میباشد.
مدیر اکتشاف خاطرنشان کرد: شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی میتوانند شرکای خارجی داشته باشند اما به هر حال، طرف قرارداد ما شرکتهای ایرانی خواهند بود.
رضا دهقان، معاون امور مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به واگذاری بلوکهای اکتشافی به شرکتهای داخلی برای نخستین بار، گفت: این ایده بسیار خوبی است به ویژه که در شرایط خاص فعلی، به نوعی تبدیل تهدید به فرصت قلمداد میشود.
معرفی ۱۴ بلوک اکتشافی و شرح کار عملیات اکتشاف
معاون بلوکهای اکتشافی و مشارکتهای خارجی مدیریت اکتشاف، بلوکهای اکتشافی مغان، کویر، سرخس، دوستی، راز، تیماب، ذهاب، آبادان، تودج، پارسا، ماهان، بامداد، تایباد و سیستان را از ۱۴ بلوک کاندیدای واگذاری به شرکتهای ایرانی معرفی کرد و گفت: از این بلوکها ۳ بلوک دریایی است که در خلیج فارس واقع شده و ۱۱ بلوک در بخش خشکی است.
علی اصغر جولاپور “معاون مدیر در بلوکهای اکتشافی و مشارکت های خارجی مدیریت اکتشاف”در معرفی این بلوکها افزود: در شرح کار عملیات اکتشافی حداقل تعهداتی برای پیمانکار در نظر گرفته شده که از میان آنها میتوان به پردازش مجدد خطوط لرزهای موجود،ا نجام مطالعات زمینشناسی و ژئوفیزیکی، برداشت غیرلرزهای، برداشت لرزهنگاری دو بعدی جدید و حفاری چاه اکتشافی اشاره کرد.
معاون مدیر اکتشاف گفت: علاوه بر تعهدات قراردادی، در صورت کسب نتیجه مثبت اولیه، پیمانکار میتواند مبادرت به اجرای عملیات احتمالی و اختیاری نیز نماید.
وی در مورد روند واگذاری بلوکها تا زمان عقد قرارداد، توضیح داد: مدیریت اکتشاف در گام نخست مدارک مورد نیاز که مجموعهای از بروشور معرفی بلوکها، مدل قرارداد، شرایط عمومی واگذاری و … است را به شرکتهای ایرانی اکتشاف و تولید، ارسال خواهد کرد.
جولاپورافزود: در گام بعد، شرکتهای E&P باید اسامی بلوکهای مورد نظر خود را اعلام کنند. بعد از این مرحله جلساتData Room، برگزا و بلوکهای مورد نظر برای مطالعه بیشتر تعیین و بستههای اطلاعاتی بلوکها به متقاضیان تحویل میشود. پس از این که شرکتها پیشنهادهای فنی و مالی خود را مطرح کردند، مذاکرات و عقد قرارداد انجام میشود. با اخذ مصوبات نهایی مورد نیاز، قرارداد نافذ و عملیات اکتشاف انجام میشود.
تشریح فرآینده قرارداد اکتشاف، توسعه و تولید
مدیر سرمایهگذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران ضمن تشریح فرآیند قرارداد اکتشاف، توسعه و تولید، گفت: در صورتی که شرکتهای ایرانی با اجرای عملیات اکتشاف و توصیف متوجه شوند که میدان تجاری نیست، هیچ هزینهای بازیرداخت نخواهد شد. اما در صورت تجاری بودن، طرف قرارداد باید طرح توسعه خود ر ادر مدت زمانی تعیین شده، ارائه دهد.
وی توضیح داد: در مرحله بعد، مذاکرات قراردادی در قالب قرارداد بالادستی مورد توافق بین طرفین آغاز میشود و در صورتی که طی زمان مشخص شده توافق حاصل شد، بازپرداخت هزینههای اکتشاف به همراه هزینههای توسعه از محل عواید میدان انجام میشود و در صورت عدم توافق، هزینهها و حقالزحمه اکتشاف از محل منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران باز پرداخت خواهد شد.
در این جلسه آقایان: منوچهری، محدث، عمادی، حسینی، قلعهبانی، مرتضوی، مجیدی و میرزا و خانم باقری با طرح سوالاتی، پیشنهاداتی را در این زمینه ارائه دادند.
شایان ذکر است نتایج نهایی حاصل از این مجمع به شرکتها اعلام خواهد شد.