موضوع: مناقصه شماره : 99127 حمل و جابجایی بارهای مناطق عملیاتی اکتشاف
آذر 15, 1399
دانشگاه پاسخگوی نیازهای فناورانه مدیریت اکتشاف
آذر 15, 1399

نگاه اجمالی به عملکرد معاونت مالی مدیریت اکتشاف به مناسبت روز حسابدار

* علی بنائی

بدیهی است مهمترین مولفه داشتن اقتصاد موفق و پویا در هر جامعه‌ای، ارتقاء شفافیت، قابلیت اتکاء و مربوط بودن اطلاعات حسابداری در نظام مالی است تا فرآیند تخصیص منابع محدود را با هدف افزایش ثروت، تسهیل نماید. در واقع حسابداری عبارتست از فن ثبت، طبقه بندی، تلخیص داده‌های مالی و تهیه گزارش‌های درون و برون سازمانی به منظور ارائه اطلاعات مفید جهت تصمیم‌گیری اقتصادی ذینفعان. ارائه اینگونه اطلاعات در قالب تهیه و افشای رویدادهای مالی در گزارش‌های دوره‌ای و منظم از جمله ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت گردش وجوه نقد و گزارش سود و زیان جامع نمود و تجلی می‌یابد.

حرفه حسابداری به دلیل ارتباط نزدیک با منابع اقتصادی سازمان از جمله وجه نقد، حساب‌های بانکی، ضمانتنامه‌ها و تعهدات ذیحسابی، اعتبارات اسنادی، انبار و اموال، یکی از مشاغل حساس و پر مسئولیت و پراسترس به شمار می‌رود.  از سال 1396 که تغییراتی در معاونت مالی اتفاق افتاد و نگرش مدیریت ارشد سازمان در استفاده از تجربه و دانش کارکنان قدیمی و با تجربه در کنار اطمینان به پرسنل جوان و تحول‌خواه سازمان، منجر به بروز و ظهور رویدادهای مثبت و رو به جلو در معاونت مالی شده است. برخی از اقدامات صورت گرفته در معاونت مالی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به شرح ذیل است:

– بررسی و بازنگری بیش از 40.000 سند مالی از سال 1380 لغایت 1396 به منظور انجام اصلاحات لازم و ضروری و نیز شناسایی اقلام سنواتی و پیگیری برای رفع مغایرت‌ها.

– پیگیری تدوین و ایجاد یک سیستم مالی که ضمن ارائه اطلاعات شفاف و به‌روز، سهولت استفاده برای کاربران را به همراه داشته باشد. از این‌رو یکی از همکاران پرتلاش و خلاق معاونت مالی بنام آقای احسان قره خانی، در ابتدا با هدف ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی در خصوص قراردادها، فعالیت خود را آغاز نمود لیکن با گسترش نیازهای سازمان و درخواست سایر ادارات مالی برای بهره‌برداری از بانک اطلاعاتی ایجاد شده، به مرور زمان به سمت تدوین یک سیستم مالی جامع، گام برداشتیم. در حال حاضر، این سیستم ضمن ایجاد یک داشبورد مدیریتی که اطلاعات تخصیص و بودجه، منابع و مصارف و بطور کلی، گزارشات مورد نیاز مدیر محترم را ارائه می‌دهد، در حال اجرایی شدن است و هدف بعدی در این سیستم، ارائه تیکت‌های کارکرد از جانب ناظران پروژه‌ها و تهیه صورتحساب کارکرد است که به زودی با همکاری همه‌ی همکاران ادارات مجری، نهایی خواهد شد.

– تعیین تکلیف اعتبارات اسنادی سنواتی و حسابهای ارزی و بستن آن‌ها یکی از اهداف مهم این معاونت است که به دلیل عدم همکاری بانک‌های عامل، با مشکلاتی مواجه شد. اما پیگیری مستمر و مکاتبات صورت گرفته با مراجع ذیصلاح از جمله بانک مرکزی، خزانه‌داری کل کشور، دیوان محاسبات، سازمان حسابرسی، بازرسی بانک‌ها و . . . به ثمر نشست و نتیجه مطلوب در این رابطه به دست آمد.

– در اداره خزانه ضمن الکترونیکی کردن پرداخت‌ها، از طریق صدور حواله در سیستم بر خط بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران، دقت و سرعت و اطمینان از واریز صحیح وجه به حساب ذینفعان، به نحو چشمگیری افزایش یافته است. همچنین در بخش ضمانتنامه‌ها، نیز پیشرفت قابل قبولی در خصوص تهیه گزارشات به‌روز و نحوه نگهداری و آزادسازی ضمانتنامه‌ها بوجود آمده است.

– در سال 1398 صورت‌برداری جامعی از اموال کارکنان مدیریت اکتشاف انجام شد و این مهم منجر به ایجاد گزارش‌های به روز در سیستم پرگار شده است به نحوی که با ایجاد تغییرات برای صاحب اختیاران اموال، هر فرد می‌تواند گزارش‌های اموال خود را که بصورت ماهیانه به روز شده، در قسمت ” گزارش ساز پویا” ملاحظه کند.

– در بخش حسابداری پیمان‌ها، ضمن اینکه امکان مقایسه پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها با پرداخت‌های مالی صورت گرفته را در سیستم ” مدیریت قراردادهای سبز” میسر نموده است، تلاش و همکاری برای الکترونیکی کردن فرم‌های مربوط به پیمان از جمله فرم پایان کار، ترخیص سپرده حسن اجرای تعهدات، آزاد سازی تضامین و . . . نیز به عمل آمده است. همچنین تعیین تکلیف قراردادهایی که دارای مانده سنواتی هستند، همچنان در دستور کار این اداره است.

– در بخش بودجه، با بهره گیری از بانک اطلاعاتی ایجاد شده در سیستم “مدیریت قراردادهای سبز”، گزارش‌های متنوعی از جمله مقایسه تخصیص و تعهدات و مبالغ پرداخت شده، ارتباط مبالغ پرداخت شده و تعهدات ایجاد شده، تعهدات مدیریت اکتشاف بصورت برخط و لحظه‌ای، گزارش مالیات ارزش افزوده و  . . . تهیه و ارائه می‌شود که قبلاً امکان تهیه آن‌ها وجود نداشت.

– در بخش سندرسی، با جمع آوری کلیه قوانین و بخشنامه‌های مالی مرتبط، اقدام به تدوین دستورالعمل‌های مالی مختص مدیریت اکتشاف و تهیه چک لیست به منظور ایجاد وحدت رویه و جلوگیری از برخوردهای شخصی در هنگام بررسی اسناد مالی، شده است. این مهم نه تنها باعث افزایش سرعت و دقت در رسیدگی به اسناد مالی شده است، میزان گلایه و شکایات از این اداره را به نحو چشمگیری کاهش داده است.

– در سایر بخش‌های معاونت مالی از جمله ادراه حقوق و دستمزد، دفتر داری مالی و حسابداری انبار نیز تلاش‌های بسیار زیادی برای بهبود فرایندها، الکترونیکی شدن فرم‌ها و افزایش سرعت و دقت صورت پذیرفته است که نتیجه آن رضایت کلیه همکاران از پرداخت‌های به موقع حقوق و دستمزد و علی الحساب‌ها و به‌روز شدن مانده‌ها با شرکت‌های تابعه نفت و تسویه به موقع بدهی‌ها و پیگیری منظم مطالبات است.

تمام موارد فوق الذکر، گوشه‌ای از تغییرات مثبت معاونت مالی در چند سال اخیر بوده است که مرهون پشتیبانی و حمایت‌های همه جانبه و بی دریغ مدیر محترم اکتشاف جناب آقای مهندس هندی و همکاری و همفکری معاونین و روسای ستادی و البته تلاش روسای ادارات مالی از جمله آقایان مجرد، قاسمی، عباسی، قره‌خانی، رجبی و سرکار خانم سعیدی و کلیه همکاران معاونت مالی است. امیدوارم، قطار پیشرفتی که در ایستگاه معاونت مالی به حرکت افتاده است، تا رسیدن به نتیجه مطلوب و کسب رضایت کلیه ذیفعان سازمان، از حرکت باز نماند و تلاش بنده و همکاران در معاونت مالی، همانند تلاش سایر همکاران مدیریت اکتشاف، باعث کسب افتخاری دیگر در صنعت نفت کشور شود. در پایان، روز حسابدار را به همکارانم در معاونت مالی تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.

* معاون مدیر اکتشاف در امور مالی و عامل ذیحساب شرکت ملی نفت ایران

دیدگاه ها بسته شده است