بازدید هیات نمایندگان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت به منظور بررسی پروژه مشترک “ارزیابی بیولوژیک اهداف اکتشافی با استفاده از روشهای میکروبی و ژئوبوتانی”
در راستای همکاریهای مشترک پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برای اجرای طرح پژوهشی ژئوبوتانی برای اولین بار در کشور رقم خورد.
در این بازدید، هیات نمایندگان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت شامل دکتر میقانی نژاد رئیس پژوهش و فناوری، دکتر رشیدی رئیس اداره مطالعات سیستمهای نفتی، دکتر حسن زاده مدیر پروژه، دکتر علیزاده استاد دانشکده زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز و مجری پروژه مذکور، از بخشهای مختلف تحقیقاتی و امکانات پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و همچنین بانک ملی ژن گیاهی ایران بازدید به عمل آوردند.
پیرو فراخوان مدیریت اکتشاف در سال 98 برای شناسایی ظرفیتها و پتانسیلهای داخلی جهت همکاری با مجموعه شرکت ملی نفت و برگزاری جلسه مشترک موسسات تحقیقاتی و دانشگاههای کشور در محل آن مدیریت با مسئولان این مجموعه برای استفاده از ظرفیتهای علمی و فنی داخلی، همکاران پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی به سرپرستی دکتر بابک ناخدا رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با تشکیل تیم منسجم تحقیقاتی متشکل از تخصصهای مختلف اقدام به ارایه طرح پژوهشی ژئوبوتانی با پنج پروژه زیر طرح با همکاری همکاران بخشهای مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه و بانک ملی ژن گیاهی ایران و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری پرداختند.
پس از طی جلسات متعدد حضوری و مجازی همکاران طرح با مجموعه مدیریت اکتشاف و دانشگاه شهید چمران اهواز، خوشبختانه سرانجام در خردادماه 1400 پروژه پیشنهادی ژئوبوتانی پژوهشگاه مورد تایید کارفرما قرار گرفت و قرارداد همکاری پژوهشی برای بررسی و امضا به پژوهشگاه ارسال گردید.
در ادامه هماهنگی اجرای پروژه، مناطق مورد نظر کارفرما برای نمونه برداری در استان خوزستان پیشنهاد و مسئولین مدیریت اکتشاف از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و امکانات بانک ملی ژن گیاهی ایران به عنوان یکی از همکاران این پروژه بازدید به عمل آورند.
در این بازدید میهمانان ابتدا از بخش های مختلف پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوزی کشاورزی بازدید به عمل آورده و توضیحات لازم در هر بخش توسط روسای بخش های تحقیقاتی و دکتر ناخدا ارایه و محورها و پتانسیلهای همکاری مشترک در آینده با مجموعه مدیریت اکتشاف مورد بررسی قرار گرفت و بعد از آن میهمانان از بانک ژن ملی گیاهی ایران بازدید به عمل آوردند.
درابتدای جلسه دکتر بهزاد سرخی رئیس بانک ملی ژن گیاهی ایران ضمن خوشامد گویی به میهمانان و به فال نیک گرفتن همکاریهای میان بخشی بین وزارت نفت و وزارت جهاد کشاورزی و مجموعههای پژوهشی کشور در جهت حل مسایل و مشکلات کشور، ابراز امیدواری کردند که این همکاری طلیعهای برای انجام همکاریهای بیشتر و موثر در آینده باشد. دکتر سرخی سپس توضیحاتی را در رابطه با وظایف بانک ژن ملی گیاهی ایران و اهمیت ذخایر توارثی برای تامین امنیت غذایی و امنیت اقتصادی کشور و همچنین سلامت شهروندان ارایه نمودند. در ادامه دکتر فنایی معاون بانک ژن و خانم دکتر قنواتی از همکاران پروژه گیاهشناسی طرح توضیحات لازم را در خصوص نحوه جمع آوری و تهیه نمونههای هرباریومی ارایه نمودند.
جلسه جمع بندی با دکتر پورداد معاون اداری و پشتیبانی و دکتر آزادی معاون فناوری پژوهشگاه و همکاران طرح ژئوبوتانی در پژوهشگاه بیوتکنولوژی تشکیل گردید که در این جلسه دکتر ناخدا گزارش مختصری از فعالیتهای صورت گرفته از زمان ارایه فراخوان مدیریت اکتشاف شامل تشکیل تیم پژوهشی با مشارکت تخصصهای مختلف، روند تهیه پروژه و اهداف و مراحل اجرایی و زیرپروژه و روند تصویب آن توسط کارفرما ارایه نمودند.
دکتر پورداد در توضیحاتی ضمن ابراز خرسندی از تصمیم مدیریت اکتشاف و تبریک به آنها برای همکاریهای میان بخشی با سایر موسسات پژوهشی در جهت حل چالشهای موجود و پاسخگویی به نیازهای تخصصی آن مجموعه، آمادگی کامل و حمایت قطعی پژوهشگاه را از این گونه همکاریها اعلام داشته و اظهار امیدواری کردند که این همکاری شروعی برای همکاری های گسترده تر در آینده باشد.
همچنین دکتر پورداد بر ضرورت عقد قرارداد پژوهشی با مجموعه مدیریت اکتشاف برای انجام پروژه با هماهنگی معاونت فناوری و بخش حقوقی پژوهشگاه تاکید کردند. آقای دکتر آزادی نیز ضمن استقبال از چنین همکاریهایی، اظهار داشتند که قرارداد پژوهشی توسط معاونت فناوری دریافت و در بخش حقوقی در دست بررسی بوده و انشالله تا پایان هفته جاری نهایی خواهد شد.
در پایان جلسه خانم دکتر قنواتی و دکتر زین العابدینی توضیحاتی را در خصوص ملاکهای انتخاب سایت و نحوه نمونه برداری برای شناسایی گونههای گیاهی ارایه نمودند و مقرر شد که بازدید از مناطق اکتشافی برای انتخاب نهایی سایت و برنامه ریزی نمونه برداریها در فاصله زمانی اواخر مرداد تا اوایل شهریورماه با حضور همکاران پروژه صورت گیرد.
لازم به توضیح است که این طرح با پنج پروژه زیر طرح در قالب طرحهای سفارشی سازمان و با حمایت مالی و لجستیکی شرکت ملی اکتشاف و دانشگاه شهید چمران اهواز در فاز اول در مدت 18 ماه با مشارکت مشاوران بین المللی به انجام خواهد رسید. در نظراست که نتایج بدست آمده در فاز اول این طرح، در یک پایلوت 30 ماهه در مناطق اکتشاف هیدروکربنی بکار گرفته شود.